Projektbemutató túra a ráckevei térségben

Sikeres #LEADER projekteket mutatunk be az érdeklődő helyi partnereinknek a Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület működési területén, a ráckevei járásban. A tanulmányút nagyon jól sikerült, hamarosan lesz róla kisfilm is, addig gyönyörködjetek a fotókban és keressétek a megvalósított fejlesztéseket!

IMG 6806 Az első helyszín a ráckevei HalMúzeum volt, nagyon érdekes helytörténettel kiegészített előadást hallottunk Udvari Zsolt Elnöktől, aki a projekt megvalósítója is egyben. A LEADER pályázatok megvalósításának tapasztalatai, tudásátadás része a projekt látogatásnak, nagyon sok hasznos információt kaptak a résztvevők a nap folyamán. A turisztikai látványosság Ráckeve egyik kiemelt programja lehet, akár egynapos kirándulásra érkezik valaki, akár több napos nyaralásra, üdülésre. Nyitvatartást mindig ellenőrzni kell az interneten - www.halmuzeum.hu!

A második helyszínünk Szigetbecse volt, ahol Sósné Michélisz Edina valamint kollégái? Lerner Mária a szigetbecsei Német Nemzetiségi Önkormányzat és Deminger Ágnes közművelődési szakember várt a a csoportot. Szigetbecsén az #andrekertesz múzeúm előtti tér újult meg LEADER támogatással, kültéri tornaeszközök és az #ulmersachtel, a szigetbecse német betelepülői által hazsnált hajó egy másolata került köztéri kiállításra. A közösségi fejlesztések támogatásból a szigetbecsei tanösvény és a tanösvény elején elhelyezett akadálypálya, valamint tűzrakóhely és bográcsozásra alkalmas helyszínt alakítottak ki a helyiek. A helyiek jólétének a biztosítása a LEADER programon belül lehetővé teszi, a közösségi helyek kialkítását, felújítását, és ezIMG 6833 Szigetbecsén kiválóan megvalósult.
 
A turisztikai szálláshelyek fejlesztése egyik kiemelkedő célja a Helyi Fejlesztési Stratégiánknak. Ráckevén nyílt meg Bodzán Antal vállalkozásában az a 3 szobás vendégház, mely a Kis-Duna part közvetlen szomszédságában és a Savoyai Kastélytól csak pár lépésre helyezkedik el. A hozzáadott érték is rendkívüli, hiszen Bodzán Antal építész, és ráckevei szobrászművész is egyben, így a látogatók a kertben kiállított szobrok látványában is gyönyörködhenek.
 
A tanulmányút következő állomása Ráckevén Krumpach Erzsébet #bőségkertje volt ahol a résztvevők a vegyszermentes kertészkedésről és #kertgondozás természetközeli módjáról kaptak információkat. A Bőségkertje konyhakert közösség Erzsébet ötletéből és elhivatott agrárszakemberi múltjából nőtte ki magát, példaértékű a tevékenysége a kertművelők számára. A Bőség kertje 1 és Bőség kertje 2 című könyve valamint az általa szervezett tudásátadó rendezvények segítenek abban, hogy megszerezzük azokat a fontos ismereteket, amelyek segítségével bárki megtanulhatja, hogyan lehet időkímélően és vegyszerek nélkül termelni. Bővebb információkat a www.bosegkertje.hu oldalon találtok, keressétek fel bátran ezt a csodakertet!
 
Szigetszentmárton Önkormányzatának játszótérfelújítása és a Mártontábor Ifjúsági szálláshely megtekintése volt utunk következő állomása. A közösségi projekt megvalósítását követően az iskolaudvaron lévő játszótér ingyenesen hozzáférhető a látogatók számára, a kapuk hétvégén is nyitva vannak. Bencs Tamás polgármester úr megosztotta velünk a projekttel kapcsolatos tapasztalatait, és beszámolt a települést érintő aktualitásokról is. Az ifjúsági szállás felújításához és bővítéséhez a Fiatalok Szellemi és Fizikai Fejlődéséért Egyesület kért LEADER támogatást 2019-ben. A Kis-Duna partján működő ifjúsági tábor területén szálláshely kapacitás bővítése, fürdőszobás szobák, és külön mosdók kialakítására került sor. A táborról további információkat a www.martontabor.hu oldalon találtok, iskolai csoportoknak, osztálykirándulásra, nyári táboroztatásra ideális a helyszín. Ottjártunkkor éppen egy evangélikus tábor lakóinak boldog zsivaja töltötte be a tábort. A tábor befogadóképessége 150-170 fő, de sűrű a foglalási naptáruk, időben le kell adni az igényeket.
 
IMG 6890A Kiskunlacházi Diáksport Egyesület (#KDSE) a csónakház felújításával, kenuk vásárlásával és két tanösvény kialakításával vett részt a helyi fejlesztési stratégia megvalósításában az elmúlt években. A projekt vezetője Foki Vilmos tanár, a kiskunlacházi képvislő-testület tagja már kikészítette a mentőmellényeket a sárkányhajózáshoz amikor a csoportunk a csónakházhoz ért, és ellentmondást nem tűrően készített fel bennünket a sárkányhajózásra. Természetesen óriási élmény volt mindannyiunknak a sárkányhajóból figyelni a Kis-Duna élővilágát, felfedezni a szigeteket, és a kialakított tansövényt is meglátogattuk. A sárkányhajó túra persze meghozta a résztvevők kedvét, hogy még ezen a nyáron visszajöjjenek és újra vízre ereszkedjenek. Nagy öröm volt számomra láni, hogy a kenuk orrán és a mentőmellényeken ott van a Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület logoja, a csónakház előtti tájékoztató táblán pedig részletes leírás készült a projektről. Szívetmelengető látni, ahogy a partnereink a pályázatok megvalósításáról és az Európai Uniós támogatások felhasználásáról gondolkodnak. Együtt csodákra vagyunk képeskek és ezt szeretnénk folytatni a következő LEADER program ideje alatt is.
 
Kiskunlacháza város nyugati szélén található a Lacházi Lovasklub Egyesület, mely közel 50 lónak és közel száz lovasnak teszi lehetővé a lovas sport gyakorlását. A régi épületek felújítása, és az energetikai korszerűsítés következtében mára korszerű és komfortos öltözők, közösségi helység, és mosdók várják a sportolni vágyókat. Az energetikai korszerűsítés következtében a telep teljes áramellátását biztosítják a kihelyezett napelemek, így az energiaszűkös időkben sem kell félniük attól, hogy áram nélkül maradnak.
A telephelyen több saját erős fejlesztési is megvalósult, az istállók korszerűsítése folyamatos igény. Az Egyesület sportolói kiváló eredményeket érnek el a lovasversenyeken. Együttműködésük az Önkormányzattal kiváló helyi sportegyesületként. A két megvalósított fejlesztést követően természetesen további igényeik is lesznek, a jövőben is számítanak a LEADER forrásokra.
 
A július 6-i projektlátogatások végállomása a Tájház és a Borzasi Kápolna volt Bugyi Nagyközségben. Az önkormányzat együttműködésben a helyi civil szervezetekkel és a Bugyelláris Egyesülettel az elmúlt években több közös projektet valósított meg. Anagy András polgármester úr várt bennünket, hogy az éppen 10 éve LEADER támogatásból felépített Tájházat és a 2 éve megvalósított "szaletlit" kültéri, fedett közösségi helyet megmutathassa az érdeklődőknek. Az egymásra épülő projektek segítségével egyre bővül a Tájház programjainak a száma, és egyre nő a látogatottsága is. A kézműves programok, nyári táborok mellett a helytörténetet bemutató állandó kiállítás és rendezvényhelyszín nagy érdeklődésre tart számot, nem csak a helyiek, hanem a térség más településeiről érkezők is látogatják a programokat.
 
A Borzasi kápolna története közel száz évre nyúlik vissza. Helyreállítását már korábban is többször kezdeményezte Bugyi Nagyközség Önkormányzata, de a megvalósítás egyre tolódott. Mivel a kápolna a Bugyi Római Katolikus egyház tulajdona, és mivel félutón van Dabas és Bugiy között a három érdekelt fél összefogásával (és Bugyi Önkormányzatának projekt vezető szerepvállalásával) végül is a @Felső-homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület tuirsztikai fejlesztésként tudta támogatni a kápolna megújulását. A Dorottya Ligetvári és István Ligetvári építészek alkotta helyreállítási tervek Eleonóra Balogh üvegművész szemet gyönyörködtető színes üvegtábláival egészültek ki. A hely mágikus csendje, és a fények villódzása a környező fák levelén, vagy a kápolna belsejében rendkívül vonzóvá teszi a helyet a látogatók számára. Szerencsére nem csak a helyiek járnak ki az átadás óta, hanem messzebről is érkeznek érdeklődők. A terület gondozását az önkormányzat nonprofit szervezetének munkatársai végzik el, de sokszor önkéntesek is beszállnak a virágok ültetésébe és a locsolásába. Egy délutáni biciklizéssel a környék összes településéről elérhető a hely, és persze útba esik jövet-menet, ne felejtsetek el megállni...
 
A projektlátogatás július 13-án a dabasi kistérségben folytatódik. 
 
Kép és szöveg: Rácz Judit munkaszervezet-vezető - FHHVE
A képek a galériában láthatók!