Új célok nyomában

Április 12-13-án tartotta újabb fórumait a Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület. Április 12-én Inárcson, 13-án pedig Ráckevén vártuk az önkormányzatok, civil szervezetek, vállalkozók képviselőit, illetve mindazokat, akik érdeklődnek a LEADER-fejlesztések iránt. Mindkét helyszínen összejöttek annyian, hogy hatékonyan, kisebb csoportokban vághattunk neki az új fejlesztési irányok keresésének.

A workshop célja, hogy kiderítsük, milyen új támogatási igények merülnek fel a 2024-2027-es időszakra? Ehhez meg kell határozni, hogy vannak-e különösen támogatandó társadalmi csoportok (pl. női vállalkozók, nemzetiségek, fiatal vállalkozók, stb.), milyen fejlesztésre szoruló területek vannak (pl. kommunikáció, stb.), milyen szolgáltatások hiányoznak (pl. kerékpárút, segítő szolgáltatások, stb.). A műhelymunkában ezekre a kérdésekre keresték a válaszokat a résztvevők.

Külön kiemelendő az okosfalu stratégia megalkotása, ugyanis egy elvárás lesz az Uniótól a következő időszakban. Minden településnek meg kell alkotnia a saját jövőbe mutató világképét, amely nemcsak a digitális technológia használatát, hanem egy komplex, innovatív, az erőforrásokat hatékonyan és kreatívan alkalmazó közösség létrehozását is jelenti.

A LEADER szempontjából az okosfalu olyan vidéki közösségeket jelent, amelyek
 A meglévő helyi erősségekre és lehetőségekre építve részt vesznek a területeik fenntartható fejlődését elősegítő folyamatban;
 Részvételen alapuló – közösségi módszertannal megközelítésen keresztül dolgozzák ki és hajtják végre a gazdasági, társadalmi és környezeti feltételek javítására irányuló stratégiájukat;
 Céljuk innovatív megoldások előmozdítása (technológiai és társadalmi innováció), többek között digitális technológiák által lehetővé tett megoldások használata révén.

Jogosultsági kritériumok:
 legalább két partner együttműködése keretében megvalósuló okos falu projektek
 legalább 1000 fő lakosságot érnek el a fejlesztéssel
 az együttműködésben az egyik partner települési önkormányzat,
 az együttműködésben megvalósuló projekt kapcsolódik az érintett térség helyi fejlesztési-, településfejlesztési-, környezetvédelmi-, társadalmi felzárkózási-, stb. stratégiájához,
 az együttműködés hozzájárul a KAP Stratégiai Terv specifikus célkitűzéseihez vagy és/vagy átfogó célkitűzéseihez kapcsolódó témák valamelyikéhez.
 egy településre vonatkoztatva kizárólag egy okos falu stratégia támogatható

A LEADER helyi akciócsoportok ugyanakkor fontos szerepet játszanak vagy játszhatnak az okosfalu stratégiák megszületésében, mivel támogatni tudják az okosfalvak létrejöttét a saját területeiken. Egy okosfalu felmérés és stratégia elkészítése, egy településre vonatkoztatva: 15.000 EUR Az elkészült okos falu stratégia egy elemének végrehajtására, a szolgáltatások bevezetésére 69.953 EUR/27 000 000 Ft (tételes költségelszámolás) jut. Egy együttműködésben átlagosan 5 település készíti el a stratégiáját. Kb. 10 együttműködés kap majd támogatást, amelyben kb. 52 települési stratégia készül el, valamint előreláthatólag együttműködésenként, az 5 együttműködő partnerből 3-5 valósítja meg az okosfalu stratégia egy-egy elemét.

A beszélgetések a korábbi fejlesztési célok összefoglalásával kezdődtek. Ilyen volt

1. Vállalkozások támogatása – telephely fejlesztés, energetikai korszerűsítés, új telephely kialakítása, gép- eszköz beszerzése, technológiai fejlesztés, - marketing, webfejlesztés 
2. Turisztikai fejlesztések támogatása – új szálláshely kialakítása, régi felújítása, korszerűsítése, energetikai korszerűsítés, szolgáltatások bővítése, - marketing, webfejlesztés
3. Közösségi terek létrehozása – épületek építése, terek rendezése, felújítása, új közösségi helyszínek létrehozása, ifjúsági célú fejlesztések, hagyományőrző helyek, Tájházak, Közösségi házak, egyházi terek korszerűsítése

Ezután kisebb csoportokban dolgoztak a résztvevők, hogy meghatározzák a következő időszak főbb csapásirányait. 

A támogatandó társadalmi csoportok között mindkét helyszínen felmerült a romák, a vállalkozó nők, a kismamák-fiatal anyukák, a fiatal (35 év alatti) vállalkozók, nemzetiségek, fogyatékkal élők csoportja.  A megjelentek ezeken a területeken érzik azt, hogy hátrányban vannak, kevés lehetőséghez jutnak.
A támogatandó társadalmi csoportok közé bekerültek a “gyüttmentek”, azok az emberek, akik máshonnan költöztek az adott településre, nem számítanak tősgyökeres lakónak. Mind a dabasi, mind a ráckevei térségben megjelent ez a csoport, köszönhetően a nagyszámú betelepülőnek, amely mindkét térségben mérhető változásokat okoz a lakosságszámban.  Őket érzékenyítő-befogadó programok segítségével lehetne integrálin, azonban ehhez szükség van a helyiek érzékenyítésére is!
A fejlesztési területek között megjelent a különböző civil központok, közösségi terek, egészségügyi prevenció, közösségi munkahelyek lehetősége. Itt sikerült a kommunikáció-edukáció fogalmi körébe sorolni sok témát, amely arra enged következtetni, hogy a jelenlévők úgy érezték, környezetükben szükséges az olykor alapvetőnek gondolt ismeretekkel való ismeretterjesztés-jellegű foglalkozás. 

Többek között:
 45-50 évesek digitális képzése
 párbeszéd az önkormányzatok és civilek között
 mezőőrség (termény, szemét)
 ios/android alkalmazás a térségekről (programok, események)
 szakmai képzések támogatása
 iskolán kívüli oktatási színterek fejlesztése
 térségi programnaptár létrehozása
 szolgáltatási „aranyoldalak”
 településszintű infó, kommunikáció, marketing
 fiatalok, középiskolások megtartása
 (kis)állattartás kultúrájának kialakítása
 idősek informatikai felzárkóztatása
 időseknek programok: senior tánc
 automatizálás (ne több munkaerő áramoljon be, hanem a meglévő legyen optimálisan és maximálisan felhasználva)
 közlekedési kultúra fejlesztése
 hulladékgazdálkodás kérdései
 kézzel végezhető hobbik oktatása
 gyógytornász lehetősége
 EÜ szűrővizsgálatok
 házigondozás, segítség
 egészségügyi prevenció
 újraélesztő tanfolyam

A fejlesztési területek között továbbra is megmaradt a turizmus. Annak ellenére, hogy a most záruló időszak egyik fő csapásiránya ez, még mindig maradtak feladatok:

 ráckevei kastély rendbehozása
 Senki sziget megnyitása, szigetkerülő túrák
 hajós szennyvíz ürítőhely
 vízi turizmus
 kisvonat közlekedés a tömegközlekedés pótlására
 rendezvények
 megújuló energiák felhasználása
 szálláshelyek
 madármegfigyelés

A hiányzó szolgáltatások között leginkább a segítő szolgáltatások (pl. civil személyszállítás, taxi, e-bike töltési lehetőség), a különböző közösségi terek, közlekedési kérdések merültek fel. 
Sok esetben igényként jelentkezik egy olyan, térségeket összefoglaló weboldal, facebook oldal létrehozása, amely összefoglalja a települések programjait. Ezek léteznek:
www.borokas.eu - https://www.facebook.com/profile.php?id=100077462326661
www.kisdunainfo.eu - https://www.facebook.com/profile.php?id=100083142770477

Itt jelent meg igényként a közösségi tér-okosfalu kapcsolat. Mindkét térségben hiányoznak azok a terek, amelyek kapcsolódási pontokat jelenthetnek az emberek között. A hagyományos “kultúrházas” időszaknak vége, akkor mennek be az emberek a művelődési házakba, ha kíváncsiak egy adott programra. Ezért válik szükségessé olyan terek létrehozása, ahol a fiatalok, idősek megfordulhatnak, adott esetben egy laptoppal dolgozhatnak néhány órát. Ezeken a közösségi munkahelyeken kapcsolatok jöhetnek létre, amelyek előmozdítják a helyi kohéziót.

Többek között megjelent: 
 fiatalok, öregek összekapcsolása
 lakóhajó program
 buszmegálló
 digitális közösségi tér
 inkubátorház
 nem kiemelt sportegyesületek programjának támogatása
 közösségi munkahely
 ATM
 civil központok
 kultúrkocsma
 baba-mama klub
 termelői piac
 szolgálati lakások
 bevásárló közösség/kosár
 kerékpárút, e-bike állomások, információs helyek
 autómosó
 belső közlekedési helyek javítása
 taxi/közösségi közlekedés

Végezetül pedig összegyűjtöttük azokat a személyes és vállalkozást, települést, közösséget érintő célokat, amelyeket a jelenlévők fogalmaztak meg a következő 7 évre maguknak. Ezek lehetnek kiindulópontok, gondolatébresztők, hiszen workshop-sorozatunk hamarosan folytatódik!

SZEMÉLYES CÉLOK az ELKÖVETKEZŐ 7 ÉVBEN:
 családomat közelebb hozni – térbe
 új ismeretek szerzése
 utazni szeretnék
 gyerek
 nagymama lehessek
 ne váljak alkoholistává
 túlélni (betegeskedek)
 jó egészség, internet bevezetése, gyerekprogramok, kézműves programok, a tájház udvarán elkészült tulipános ház-és közösségi tér programjainak sikeres megvalósítása.
 fejlődés-tanulás, vállalkozás, marketing
 meglévő rendezvények megtartása, fejlesztése, faluház fejlesztése, könyvtárépület pályázatból, parkosítás az önkormányzat körül
 sok pályázati projektet tudjak tanácsadóként bekapcsolni
 egészség megőrzése, életben maradás
 egészség, munkabírás, részvétel a közösség életében, tapasztalatok átadása a fiataloknak
 legfőbb cél a fennmaradás a jövőben is (táborozás stb.)
 vállalkozás fejlesztése, egészség, több lábon állás
 vállalkozásfejlesztés
 jó egészség
 tisztességgel megöregedni, egészség megőrzése, a családdal együtt
 nyugalom, egészség, gyerekek segítése
 sok eső
 egészség, nyelvtanulás
 kútfúrás, szennyvíztisztító, villamoshálózat, istálló 4 lóval
 kevesebb munka, több szabadidő
 kapcsolatépítés, fejlődés
 település vezetés, település fejlesztés
 korábbi években elindított félkész beruházások befejezése, sétahajóztatás továbbfejlesztése
TELEPÜLÉSEDET, VÁLLALKOZÁSODAT, SZERVEZETEDET ÉRINTŐ CÉLOK:
 fejlődés, baráti közösség, élhető települések
 a nagyközség fejlesztése, település jövőképének megvalósítása, művelődési ház fejlesztése
 civil ház építése, civil összefogás fenntartása-fejlesztése, turizmus fejlesztése
 kisvárosi lét, fiatalodó korszerkezet
 sok együttműködés, kollaboráció jöjjön létre
 rendezvények (falunap), közösségi élet szinten tartása, fejlesztése, főtér kialakítása, faluház
fejlesztése (közösségi térként)
 rendezvények, falunap, közösségi élet támogatása, kerékpárút, gazdasági növekedés, munkahelyteremtés, energetikai fejlesztés, környezetbarát technológia
 tájházi programok, kézműves táborok gyerekeknek, közösségi programok, kapcsolat a térségi tájházakkal, sikeres pályázat fűtésre, internetre
 a falusi tulipános ház fejlesztése: fűtés, internet bevezetése, melegpadlózás
 egészségügyi és kulturális élet fellendítése, prevenció
 elkerülő út Bugyinak
 turisztika erősítése, buszmegállók cseréje

 fiataloknak tér
 játszótér és kemence építése a tájház területén
 településkép javítása
 települések közötti egyenlőség, együttműködés
 szépítés, fejlesztés, összefogás, marketing, utánpótlás, közösségi élet
 fejlődés, úthálózat, turizmus, gazdaság
 közlekedés, közút, járda, kerékpárút fejlesztése
 szép rendezett környezet, élhető-fejlődő település, a fiatalok helyben tartása
 közösségi élet fejlesztése
 több közösségi program, tisztább környezet, kapcsolatok építése, összefogás
 működéshez „alap” megteremtése, kirándulások, közös programok
 komplexebb városnéző programok kínálata, lovasszakosztály fejlesztése, lovas programok fejlesztése
 sikeres közösségformálás, programok, fiatalítás
 vállalkozások fejlesztése
 közösségi kikötő

Bármilyen gondolatot, információt, javaslatot szívesen fogadunk: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.